Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Szumca w Bielsku-Białej

Ogród japoński

W  minionym tygodniu na terenie Warsztatów Szkolnych został posadzony klon japoński. Drzewo to jest początkiem nowego  Ogrodu Japońskiego. Uroczystego posadzenia dokonali pan Prezydent Miasta Bielsko-Białej Jarosław Klimaszewski, Prezes Stowarzyszenia Ekologiczno-Kulturalnego Klub Gaja Jacek Bożek                  oraz dyrektor szkoły Katarzyna Hofman-Kępys.

Ogród japoński to prostota, harmonia i elegancja. Ma on  naśladować przyrodę, nie starając się jej podbić ani zniszczyć. Należy go tak pielęgnować, aby jak najstaranniej ukryć działania człowieka. Stanie się miejscem gdzie będzie można się na chwilę zatrzymać i odkryć to co jest w przyrodzie istotne a mianowicie  życie w zgodzie z naturą.

Jako Społeczności Bielskiego Ogrodnika jest mam szczególnie miło, że to właśnie teren naszej szkoły został wybrany na realizację tego zadania. Projekt będzie realizowany wspólnie z władzami miasta i stowarzyszeniem Klub Gaja. Powstał już projekt-zarys ogrodu, przedstawiono jego wizualizację. Obecnie                          jest przygotowywane trójstronne porozumienie dotyczące realizacji, finasowania  i pielęgnacji ogrodu.

 Wspólnie uda się nam stworzyć coś cudownego, pewien krajobraz w miniaturze, gdzie poszczególne elementy będą symbolizowały takie cechy jak długowieczność, życie i niezmienność.

Ogród który powstanie będzie inspiracją dla młodzieży, dla mieszkańców miejscem w którym być może odnajdą harmonię, spokój ducha i ciała.

 W czasie prezentacji projektu ogrodu mogliśmy podziwiać  japoński taniec Butoh „Drzewa wschodu” w wykonaniu Krzysztofa Jerzaka - tancerza, choreografa i aikidoka a także wsłuchać się w czytanie performatywne japońskiej formy poetyckiej „Haiku” w wykonaniu Jacka Bożek.

Wydarzenie zakończyło się warsztatami budowy schronień dla trzmieli i innych owadów zapylających w ramach festiwalu EKODZIEŁO 2020, które zostaną  zamontowane na terenie naszych ogrodów na wiosnę następnego roku. W warsztatach brali udział uczniowie klasy drugiej i trzeciej technikum Ogrodniczego. Na zakończenie poczęstowaliśmy uczestników specjałami kuchni japońskiej przygotowanymi przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych-dziękujemy.

Dziękuję także wszystkim uczniom, nauczycielom i pracownikom warsztatów za trud włożony w przygotowanie spotkania.

                                                                                        Krystyna Janik-Chrapusta