Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Szumca w Bielsku-Białej

W październikowym warzywniku:

  • kończymy zbiór warzyw korzeniowych,
  • pod koniec miesiąca zbieramy kapustę,
  • przygotowujemy niektóre warzywa do zimowania,
  • przekopujemy grządki.

    Warzywa korzeniowe całkowicie zagłębione w ziemi czyli marchew i pietruszkę wykopujemy, pozbawiamy naci i przygotowujemy do zimowego przechowywania w chłodnych piwnicach (można po pierwszych przymrozkach przesypać je piaskiem), krzywe korzenie pietruszki pozostawiamy do skrzynek lub doniczek na zimowe pędzenie na parapecie okiennym.

   Pod koniec miesiąca, przed wystąpieniem silniejszych mrozów zbiera się kapustę głowiastą, natomiast odporne na mrozy brukselkę i jarmuż pozostawiamy tam, gdzie rosły.

   Pory również można pozostawić na grządce przykrywając je do 3/4 wysokości ziemią.

   Wszystkie wolne grządki należy głęboko przekopać na zimę co sprzyja powstawaniu struktury gruzełkowej gleby. Warto dla tego celu przed przekopaniem  rozłożyć kompost, obornik lub inny nawóz zielony i  dodatkowo zastosować preparat zawierający pożyteczne mikroorganizmy a w następnym roku już od wiosny zobaczymy efekty naszego działania.

Kornelia Benasiewicz