Zapraszamy na wystawę ciekawych, rzadko spotykanych odmian pomidora zwyczajnego należącego do rodziny roślin psiankowatych (Solanum lycopersicum, rodz. Solanaceae). Pochodzą one z kolekcji amatorskiej, z uprawy ekologicznej. Ekspozycja znajduje się na wprost wejścia do budynku szkoły, będzie dostępna w dniach 5 – 8.09. Można na niej obejrzeć okazy pomidorów o bardzo zróżnicowanym i nietypowym kształcie, pomidory bardzo małe i bardzo duże, czerwone, zielone, pomarańczowe, żółte, fioletowe, paskowane, nakrapiane...jednym słowem dla każdego coś miłego:). Co ważne wszystkie z zaprezentowanych ponad 40 odmian są jadalne i posiadają doskonałe walory smakowe. A jako ciekawostkę można przyjąć fakt, że do początków XIX w., przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą.
Owoce pomidorów spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu, są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2,B, C, PP oraz kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiow i biotynę. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na niektóre nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce (przetwory pomidorowe). Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach.
Miłośnicy pomidorowego smaku znajdą pośród eksponowanych owoców pomidora wydruki
z przepisem na ciasto czekoladowe z pomidorami:))).
Katarzyna Kropielnicka- Łysakowska