Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Szumca w Bielsku-Białej

Listopad w warzywniku

Jeśli nie udało nam się zakończyć prac na grządkach w październiku, należy ukończyć je w listopadzie, czyli zbiera się późne kapusty, po pierwszych przymrozkach można już rozpocząć zbiór jarmużu, brukselki, które stają się dzięki temu bardziej słodkie.

Na glebach o dobrej strukturze można w listopadzie wysiewać marchew, pietruszkę, koper na wcześniejszy zbiór wiosenny; siejemy stosunkowo płytko i gęściej niż wiosną, aby spęczniały przed mrozem, ale nie skiełkowały. Po lekkim zamarznięciu gleby, grządki można przykryć cienką warstwą liści lub włókniną.

Na grządkach nie obsianych należy rozsypać nawozy ekologiczne lub kompost i przekopać na zimę tak, aby gleba została "wyskibiona".

Kiedy zbliżymy się do końca sezonu, należy jeszcze pamiętać o oczyszczeniu i zakonserwowaniu narzędzi oraz opróżnieniu pojemników na wodę i zabezpieczeniu ich przed opadami. 


Kornelia Benasiewicz