- zbieramy buraki ćwikłowe i selery, przygotowujemy do zbioru marchew
- siejemy wczesne odmiany rzodkwi, roszponkę, buraki liściowe, szpinak, koper ogrodowy, rzeżuchę, wysadzamy też czosnek,
- rozmnażamy rabarbar
Na początku miesiąca kończy się zbiór ciepłolubnych warzyw dyniowatych i cebuli, zaczynamy wykopywać buraki ćwikłowe i selery, można przygotować do zbioru marchew przez spulchnianie międzyrzędzi i lekkie przysypanie ziemią wystającą "główki", co po dwóch tygodniach przyniesie wybarwienie się zzieleniałej "główki" na czerwono.
Na rozsadnikach można wysiewać wczesne odmiany rzodkwi, roszponkę, buraki liściowe, koper ogrodowy rzeżuchę, a pod koniec miesiąca szpinak na wiosenny, kwietniowy zbiór. Po pierwszych przymrozkach, przykrywamy je agrowłókniną. Pod koniec miesiąca wysadzamy też czosnek zimowy.
We wrześniu można rozmnażać rabarbar: wykopujemy rośliny mateczne, karpy dzielimy ostrym szpadlem na kilka mniejszych części. Każda sadzonka powinna mieć 1–2 pączki i dobrze wykształcone korzenie. Gdy rany po cięciu obeschną (po 2–3 godzinach), sadzonki wysadzamy w dołki zaprawione kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.